Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Απαιτείται μελέτη και τεκμηριωμένη διεκδίκηση βελτίωσης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Καρπάθου.


ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ
Απαιτείται μελέτη και τεκμηριωμένη διεκδίκηση βελτίωσης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας  μας.
Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης της Καρπάθου παρότι είναι σημαντικό  για τους κατοίκους αλλά και την ανάπτυξη των νησιών  μας συνήθως το θυμόμαστε, μόνον  όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι. Και τότε αντί να  διεκδικούμε   βελτίωση της εξυπηρέτησης , αντί να απαιτούμε   ισότιμη μεταχείριση με άλλα νησιά, αντί να ψάχνουμε  και να υποδεικνύουμε έγκαιρα λύσεις, δεχόμαστε μοιρολατρικά τα τετελεσμένα  και στο τέλος είμαστε και ευχαριστημένοι, όταν δεν πάμε σε χειρότερα.  Για  να αποσείσουμε μάλιστα και τις δικές μας ευθύνες,  προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την κατάσταση.  Είμαστε   λέμε μακριά, δεν υπάρχουν πιστώσεις  ,  δεν προσφέρονται πλοία.  Όντως είμαστε μακριά . Όμως ακριβώς γι αυτό  θα έπρεπε να απαιτούμε την μείωση της διάρκειας του ταξιδιού  με γρήγορα πλοία και σχεδιασμό των δρομολογίων, χωρίς την προσθήκη ενδιάμεσων προσεγγίσεων, που αυξάνει ακόμη περισσότερο η διάρκειά του. Να απαιτούμε την δίκαιη κατανομή των πιστώσεων και την διάθεση  για την γραμμή της Καρπάθου των απαραίτητων πιστώσεων για προέλκυση ενδιαφέροντος  από σύγχρονα πλοία περικόπτοντας στην ανάγκη,  δρομολόγια  και πιστώσεις από άλλες δευτερευούσης σημασίας γραμμές.
 Να απαιτήσουμε ακτοπλοϊκή συγκοινωνία ίδιου τουλάχιστο επιπέδου με άλλων  νησιών  με πολύ λιγότερο πληθυσμό.
  Ίσως κάποιοι  να πουν ότι είναι άκαιρο να προβάλουμε τέτοια αιτήματα σε εποχές λιτότητας.   Δεν συμφωνούμε σε αυτή την λογική. Μπορεί να  καθυστερήσαμε , να μη εκμεταλλευτήκαμε καλύτερες εποχές για την επίλυση του προβλήματός μας αλλά  το δικαίωμα για δίκαιη και ίση μεταχείριση με άλλα νησιά δεν παραγράφεται.
Τον Αύγουστο του 2006  με το άρθρο 8 του Ν.3482/2006,υλοποιήθηκε πρότασή μας  και θεσπίσθηκε η δυνατότητα σύναψης  μακροχρόνιας συμβάσεως 12ετούς  διάρκειας  για την εξυπηρέτηση γραμμών που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον,  των άγονων γραμμών όπως συνηθίσαμε να τις λέμε.  Σκοπός της διάταξης  ήταν να   μπορεί να γίνει  προγραμματισμός και ανάλογες επενδύσεις  από τους πλοιοκτήτες για  ναυπήγηση ή αγορά σύγχρονων  πλοίων και για τις άγονες γραμμές και  έτσι να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης και των γραμμών αυτών .   Δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτό το ευνοϊκό καθεστώς , όπως έκανε   για παράδειγμα η Αστυπάλαια , που  εξασφάλισε την  εξυπηρέτησή από την BLUE STAR  μέχρι το 2019 (!) με τρία  πρόσθετα δρομολόγια την βδομάδα   με πλοία κατηγορίας 1 με επέκταση δρομολογίων από τις Κυκλάδες.
 Το καλοκαίρι του 2008 σε σχετική συζήτηση  με θέμα την ίδρυση Ναυτιλιακής Εταιρείας,    εξέφρασα την άποψη  ότι θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την  βελτίωση  του θεσμικού καθεστώτος,  για  να εξασφαλίσουμε την  μακροχρόνια βελτίωση της εξυπηρέτησής των νησιών μας με γρήγορα σύγχρονα πλοία.  Να υποβάλουμε μια ρεαλιστική πρόταση δρομολογίων χωρίς μαξιμαλισμούς  και να απαιτήσουμε από το Κράτος  την προκήρυξη της  γραμμής για μια δωδεκαετία με το όποιο ποσό απαιτείτο , για να είναι βιώσιμη και ελκυστική για τους πλοιοκτήτες και να μη αγωνιούμε κάθε χρόνο αν την επόμενη χρονιά θα έχουμε πλοίο.   Όμοια πρόταση είχα υποβάλει και  σε επιτροπή της  ΤΕΔΚ/ Δωδεκανήσου το 2006, στην οποία συμμετείχα ως πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου, που προφανώς δεν έτυχε στήριξης όταν έπαυσα να συμμετέχω στην επιτροπή , μετα τις εκλογές του ίδιου έτους.  Έτσι ανέλαβα προσωπικά   την πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο διευθυντή του Υπουργείου υπέβαλα σχετικό  υπόμνημα    για  τον επανασχεδιασμό της άγονης γραμμής  της Καρπάθου -Κάσου   προτείνοντας  δυό  δρομολόγια  από Πειραιά-Θήρα- Κάσο- Κάρπαθο- Ρόδο και  δυό τοπικά δρομολόγια Ροδος-Χάλκη-Διαφάνι- Καρπαθος-Κάσο- Ηράκλειο με πλοίο μεσαίου μεγέθους κατηγορίας 1 (ταχύτητας 23 κόμβων).
Πράγματι την  άνοιξη του 2009 δρομολογήθηκε το ΠΡΕΒΕΛΗΣ με δυό δρομολόγια στην γραμμή Θήρα-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος, που μείωσε τον χρόνο ταξιδιού στις 16 ώρες, αλλά στην συνέχεια  αποσύρθηκε από την γραμμή το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ και το  ένα δρομολόγιο   γίνεται μέσω Κρήτης και μάλιστα μέσω  της Μήλου-Θήρας-Ανάφης -Ηρακλείου, με αποτέλεσμα η διάρκεια του ταξιδιού να ξεπερνά και πάλι τις 24 ώρες.
  Με έκπληξή μας  βλέπουμε τους  τοπικούς μας άρχοντες να δέχονται σχεδόν αδιαμαρτύρητα αυτό το πισωγύρισμα και μάλιστα να εκφράζουν την ικανοποίησή τους  για την προκήρυξη, που προβλέπει και πάλι ένα δρομολόγιο  Πειραιά-Μήλο-Θήρα- Ανάφη-Ηράκλειο-Σητεία-Κάσο Κάρπαθο-Διαφάνι –Χάλκη-Ρόδο, ένα  Πειραιά-Θήρα-Ανάφη-Κάσο-Κάρπαθο-Διαφάνι-Χαλκη -Ρόδο και  ένα τοπικό Ρόδο-Καρπαθο- Κασο-Κρήτη  μόνο για το καλοκαίρι .
 Εμείς επιμένουμε πως έχουμε δικαίωμα  δίκαιης και ίσης μεταχείρισης με άλλα νησιά ήσσονος μάλιστα έκτασης και ενδιαφέροντος. Δεν δεχόμαστε η στενότητα πιστώσεων να ισχύσει μόνο για την Κάρπαθο. Η Αστυπάλαια με 1350 κατοίκους έχει 4 δρομολόγια την βδομάδα με κόστος άνω των  5 εκατ , τα Ψαρά με 400 κατοίκους 372 δρομολόγια το χρόνο με κόστος 3 εκατ περίπου, τα Κύθηρα  με   3.500 κατοίκους,  4  δρομολόγια την βδομάδα με συνολικό κόστος 6 εκατ., οι μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα ,Δονούσα) με  1000 συνολικά κατοίκους και η Αμοργός με 2000, εξυπηρετούνται με 480 δρομολόγια ετησίως  με κόστος  άνω των 5 εκατ.   και για την γραμμή της Καρπάθου  που εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ και επτά άλλων νησιών διατίθενται συνολικά  μόνο 7.852.000 ευρώ   .  Ακόμη και για την γειτονική μας Κάσο διατίθενται  επι πλέον  416.000 ετησίως για τέσσερα τοπικά δρομολόγια.
Βέβαια για την φετινή περίοδο είναι αργά. Θα πρέπει όμως να απαιτήσουμε όπως το μέσω Κρήτης δρομολόγιο  να γίνεται χωρίς προσέγγιση στην Θήρα και την Ανάφη, που επιβαρύνει την διάρκειά του κατά  5 ώρες περίπου, δεδομένου ότι η Ανάφη των 271 κατοίκων εξυπηρετείται με τρία επί πλέον δρομολόγια την βδομάδα σε σχέση με την Κάρπαθο.   Ίσως θα μπορούσαμε ακόμη να ζητήσουμε για την   περίοδο  15 Ιουνίου- 15Σεπτεμβρίου όπως ένα από τα δρομολόγια  του BLUE STAR Θήρα- Ρόδος αντί να γίνεται μέσω Κω να γίνεται μέσω Καρπάθου (Πειραιά-Θήρα-Κάρπαθος Ρόδος), με απευθείας  διαπραγμάτευση με την BLUE STAR για την αποζημίωσής για την επιπλέον κατανάλωση καυσίμων  για την  κάλυψη της επιπλέον απόστασης των 35 μιλίων, με ενδεχόμενα αυξημένη ταχύτητα.  Με μια τέτοια διαδρομή   ο χρόνος ταξιδιού Πειραιάς- Κάρπαθος  θα μειωθεί στις 13 περίπου ώρες και θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα  για την Κάρπαθο.
Ενέργειες όμως πρέπει να αναληφθούν από τώρα για την επόμενη χρονιά, απαιτώντας έγκαιρα κατάλληλο σχεδιασμό, βελτίωση χαρακτηριστικών πλοίων  και επαρκή χρηματοδότηση για να καταστεί ελκυστική  και να υπάρξει ενδιαφέρον .Καλό είναι  να θυμόμαστε το «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ο πλοίαρχος του ΚΟΡΝΑΡΟΣ έχει 24 χρόνια εμπειρίας στην Γραμμή.
Ειχε και ο ίδιος αντιταχθεί στο κλείσιμο του Λιμανιού, που έγινε το 2009 . Δυστυχώς επικράτησε η άποψη των τοπικών παραγόντων . Ξοδεύτηκαν 13.500.000 ευρώ και  ουσιαστικα αχρήστεεύθηκε το λιμάνι.  Να τι λέει ο ίδιος
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SgzDtGkSiDc
http://www.ribandsea.com/articles/1852-kapetanaioi-ton-ploion-kapetanaioi-ton-kafeneion-kai-limania-2

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ



Η ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟhttp://news247.gr/eidiseis/koinonia/article3380187.ece/BINARY/w660/ro.jpg
·  Το 1990 όταν κατασκευαζόταν ο κυματοθραύστης του λιμανιού της Κάσου υπηρετούσα στην Διεύθυνση Λιμένων του ΥΕΝ. Ο πλοίαρχος του Ε/Γ ΟΓ ΝΤΑΛΙΑΝΑ που εξυπηρετούσε τότε την γραμμή  ζήτησε την βοήθειά μου, για να σταματήσει η επέκταση του κυματοθραύστη, γιατί αν ολοκληρωνόταν σύμφωνα με την μελέτη, δεν θα μπορούσαν να δέσουν στο λιμάνι τα πλοία της γραμμής αφού ο κύκλος στροφής ήταν για πλοία μόλις 65 μ.. Με παρέμβαση μου στον τότε Υπουργό Ναυτιλίας κ. Παυλίδη σταμάτησε πράγματι η επέκταση  και προτείναμε την κατασκευή  τριών  μικρών έργων συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ.δρχ που θα έλυναν μιας δια παντός το πρόβλημα της Κάσου, όσον αφορά την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτησης της.
1.      Την διαπλάτυνση του παλιού κρηπιδώματος κατά 30 μ.
2.      Την κατασκευή ενός κρηπιδώματος πλάτους 50μ σε βάθος -8 στο νησάκι, χωρίς εξωτερική προστασία για να μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα και χωρίς κίνδυνο όταν φυσούν Νοτιάδες και
3.      Την κατασκευή ενός όμοιου κρηπιδώματος στην Χέλαθρο,που βρίσκεται στο Νότιο μέρος του νησιού και σε απόσταση μόλις 6 χλμ από το Φρύ για να χρησιμοποιείται όταν φυσούν ισχυροί Βοριαδες.
   Δυστυχώς, μετα την μεταθεσή μου απο την Διευθυνση  επικράτησαν οι απόψεις των τοπικών παραγόντων που φοβόντουσαν πως άν κατασκευαζόταν κρηπίδωμα στην Χέλαθρο θα το προτιμούσαν οι πλοίαρχοι, όταν φυσούσαν Βοριάδες, και θα απέφευγαν το Φρύ.
 Προτιμήθηκε να κατασκευασθεί έργο «πολυτελείας» με εκτεταμένους χερσαίους χώρους πολλαπλάσιου κόστους μόνο στο Φρύ. Αργότερα μάλιστα με την δικαιολογία   προστασίας του κρηπιδώματος ,  που  είχε υποστεί ζημίες λόγω υποσκαφής των θεμελίων του προφανώς από αστοχία της μελέτης ή της κατασκευής ,   παρά τις αντιρρήσεις των πλοιάρχων, προεκτάθηκε  ο κυματοθραύστης με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσχερείς οι χειρισμοί των πλοίων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το λιμάνι της Κάσου να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την δρομολόγηση στην γραμμή πλοίων μεγάλου μήκους.
 Η προσάραξη του Κορνάρος στο λιμάνι, που είναι το δεύτερο ατύχημα που συμβαίνει σε πλοίο γραμμής , καλό είναι να προβληματίσει τους αρμόδιους  και να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για τη υπό μελέτη επέκταση του λιμανιού της Καρπάθου στη θέση Γαρόνησος.