Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Αποχετευτικά δίκτυα μικρών οικισμών.






Εν όψει των εκλογών όλες οι δημοτικές παρατάξεις επαγγέλλονται κατασκευή  συστημάτων  βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων  για όλους τους οικισμούς της Καρπαθου χωρίς  να υπολογίζουν το  κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του κάθε συστήματος.  
 Όμως  τα συστήματα βιολογικού καθαρισμού δεν ενδείκνυνται σε όλες τις περιπτώσεις αφού υπάρχουν  φτηνότερες λύσεις και αποτελεσματικότερες λύσεις  που καλύπτουν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας . Για οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων όπως είναι όλοι οι οικισμοί της Καρπάθου εκτός των Πηγαδίων,  σύμφωνα με την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμ.91/271 η οποία έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία, επιτρέπεται η διάθεση των λυμάτων  μετα από πρωτοβάθμια επεξεργασία  είτε στο έδαφος είτε και στην θάλασσα 200 μ μακριά από  σημεία που χρησιμοποιούνται για κολύμβηση λουόμενους και  εκτός περίκλειστων όρμων. Η πρωτοβάθμια επεξεργασία επιτυγχάνεται με την παραμονή των λυμάτων για 24 ώρες σε σηπτικό βόθρο τριών διαμερισμάτων. Με αυτό το δεδομένο κρίνεται πως  για τους περισσότερους οικισμούς της Καρπάθου, που δεν είναι εύκολό να συνδεθούν με το σύστημα βιολογικού Καθαρισμού των Πηγαδίων  θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά δύο εύκολες και  σχετικά φτηνές λύσεις . Μια λύση οικονομική και αποτελεσματική λύση είναι συγκεντρώνονται τα λύματα σε  στεγανούς σηπτικούς βόθρους επαρκούς χωρητικότητας  και η υπερχείλιση να διοχετεύεται είτε  υπεδαφίως , εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα,  και να φυτευτούν κατά μήκος του αγωγού διάθεσης υδρόφιλα φυτά  όπως καλαμιές,  που βοηθούν στον φυσικό βιολογικό καθαρισμό τους είτε στην θάλασσα εκτός περίκλειστων όρμων και μακριά από περιοχές που χρησιμοποιούνται για κολύμβηση .   
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πριν επιλεγεί η οποιοδήποτε λύση να εξετάζονται όλες οι επιτρεπτές εναλλακτικές λύσεις  και να επιλέγεται η βέλτιστη με βάση το κόστος /όφελος της κάθε λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου