Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΧΑΘΗΚΑΝ 750.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


ΧΑΘΗΚΑΝ 750.000 ΕΥΡΩ 
Από ανεπίτρεπτη αμέλεια του Δήμου .
 Η παραλία του Αγίου Μηνά

  Το 2018 δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ  για δανειοδότηση των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση έργων τους,  χωρίς  επιβάρυνση των ιδίων, αφού η αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων θα γινεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  
 Το πρόγραμμα αφορούσε την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής  οδοποιίας, που περιλάμβανε και ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων.
  Στα πλαίσια  της πρόσκλησης Ι του προγράμματος αυτού  υποβλήθηκε από το Δήμο Καρπαθου η πρόταση  και εγκρίθηκε η δανειοδότηση  του  με 3.270.000 για το μηδαμινής    ωφελιμότητας σύστημα τηλεμετρίας  των δικτύων ύδρευσης.
Το καλοκαίρι του 20018 εκδόθηκε από το Υπουργείο η  πρόσκληση ΙV  του προγράμματος  για «Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας»   συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο  με την 192/24-10-18 απόφασή του ενέκρινε την υποβολή σχετικού τεχνικού Δελτίου και  εξουσιοδότησε το Δήμαρχο για  την υποβολή του αιτήματος ένταξης και υπογραφή των απαιτούμενων συνοδευτικών εγγράφων.
  Τελικά όμως δεν υποβλήθηκαν τεχνικά δελτία  και τα απαιτουμενα συνοδευτικά έγγραφα με αποτέλεσμα να μη ενταχθεί ο Δήμος στο σχετικό πρόγραμμα  και να χαθούν 750.000ευρώ , που είχαν προεγκριθεί  από το πρόγραμμα αυτό για ττην Κάρπαθο, ποσό που ήταν δυνατόν να διπλασιαστεί δεδομένου ότι  έμειναν αδιάθετα 70.000.000 ευρώ .
Όταν το 2017 ο Δήμαρχος ζητούσε  την σύναψη δανείου 4.2 εκατ. ευρώ  με επιτόκιο 3.5% για την ασφαλτόστρωση δρόμων, οι περισσότεροι των οποίων ήταν αγροτικοί,  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο, η απεμπόλησης της ευκαιρίας  για την ασφαλτόστρωση μέρους έστω αυτών των δρόμων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ χωρίς καμιά επιβάρυνση του Δήμου.
Σημειώνεται  πως για δυο σημαντικούς , τουριστικού μάλιστα  ενδιαφέροντος,   αγροτικούς δρόμους προς τις παραλίες Αγ.Μηνα και Βανάντας  είχαν εκπονηθεί τοπογραφικές μελέτες  από την κοινότητα Ολύμπου το 2006 καθώς και μελέτες ασφαλτόστρωσής τους από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρπάθου με προϋπολογισμό 300.000 και 200.000  ευρώ αντίστοιχα.
 Υπήρχε επίσης από το 2006 ώριμη μελέτη για την αποπεράτωση της διάνοιξής του αγροτικού δρόμου προς το Τρίστομο  προϋπολογισμού 350.000 ευρώ  και μπορούσε να ενταχθεί  και αυτός στο  ίδιο πρόγραμμα .
 Τι χρειαζόταν να κάνει ο Δήμος; 
Να υποβάλει : α. Επικαιροποιημένα Τεχνικά Δελτία των Έργων, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο  στην πρόσκληση υπόδειγμα   
β . Έγγραφο  του Επαρχείου   από το οποίο να προκύπτει το είδος των εκμεταλλεύσεων που εξυπηρετεί το κάθε εργο.  
γ. Ορθοφωτοχάρτη ή διάγραμμα κλίμακας 1:5000 της Γ.Υ.Σ. στον οποίο θα αποτυπώνεται η θέση των προτεινόμενων έργων.
δ- Βεβαίωση του Δήμου από την οποία να προκύπτει ότι η προτεινόμενη πράξη δεν αφορά δρόμους  του ευρύτερου οδικού δικτύου.
ε.- Απόσπασμα του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου από το οποίο θα προκύπτει η προτεινόμενη παρέμβαση έχει ενταχθεί σε αυτό
στ- Βεβαίωση  του Δήμου ότι το προτεινόμενο έργο  δεν έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση σε κάποιο άλλο πρόγραμμα και ότι δεν υφίσταται άμεσα δυνατότητα να ενταχθεί. –
  ζ.   Βεβαίωση του Δήμου που να βεβαιώνει πως η εδαφική λωρίδα που καταλαμβάνει η υφιστάμενη αγροτική οδός ανήκει στην ιδιοκτησία του και ότι δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων .
θ. Βεβαίωση ΟΠΕΚΕΠΕ για τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό από το κάθε Έργο    
Απλά έγγραφα που ήταν δυνατόν να συγκεντρωθούν ευύκολα μέσα σε λιγες μέρες.
 Δεδομένου μάλιστα ότι είχε δοθεί προθεσμία οκτώ μηνών για υποβολή  της πρότασης υπήρχε άπλετος χρόνος για τις απαιτούμενες ενέργειες   αν  επιδεικνυότανε σοιχειώδες ενδιαφέρον.  
Υπηρχε επαρκής χρόνος ακόμη και για εκπονηση μελετης ασφαλτόστρωσης και κάποιου άλλου   αγροτικού δρόμου .    
Η  συνήθως επικαλούμενη υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου δεν αποτελεί  ικανή δικαιολογία  για την ανεπίτρεπτη αμέλεια.
Όταν  ο Δήμος Κάσου χωρίς προσωπικό και τεχνική Υπηρεσία, πέτυχε την χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα αυτό με 251.000 ευρώ για την ασφαλτόστρωση μικρου  αγροτικού δρόμου,   δεν δικαιολογείται ο Δήμος Καρπάθου με  τεχνική Υπηρεσία, με τεχνικούς και ειδικούς συμβούλους και με δεκάδες υπαλλήλους να μη έχει υποβάλει κάν πρόταση και να χάνει 750.000- 1.500.000 ευρώ και την ευκαιρία εκτέλεσης έργων πολλαπλής ωφελιμότητας.